Turprat

Turprat

Denne bloggen

inneholder betraktninger, observasjoner, refleksjoner og meninger om mangt - som ikke naturlig faller inn under tur- eller stedsbeskrivelsene. Med andre ord: turliv.no sitt Speaker's Corner.

Tilbake til turliv.no

Råskinn - jeg?

Kort sagtPosted by Bent Svinnung Fri, January 04, 2008 14:32
Noen tiår - til alle årstider - på to hjul i trafikken har nok resultert i et visst råskinn-stempel. Spesielt hvis definisjonen bikker i retning av "som en bilist". Det er rett og slett enklest - og minst trafikkfarlig - å 'leke' bil.

Hvis du dropper den servile gå-av-og-lei-sykkelen holdningen er sjansen nemlig betydelig større for at du faktisk blir sett: Stort sett (nesten) samme fart som bilene, plassering i vegbanen, filskifte, signalisering - og kjørestil vis-a-vis forkjørsrett.

Du blir brått en faktor som må regnes med - ikke et (tilfeldig) objekt i trafikken som det er om å gjøre å klemme seg forbi med minst mulig margin. Eller overse - også fra vikepliktsida.

Men det er ikke alltid enkelt for bilistene å beregne fart og avstand til denne nye typen syklister - som 'tar seg til rette', og i tillegg holder høyt tempo. Som på veg til jobb i morges:

Vi var to syklister som holdt god fart ned avslutningen av Mellomvegen da en søvning stasjonsvogn rulla inn fra venstre. Ikke helt morrafrisk og sannsynligvis med alt for lavt koffeininntak. Han/hun hadde rett og slett ikke snøring på at vi kom.

Normalt er ikke dette noe problem: Enten våkner bilisten og finner gasspedalen, legger seg med litt avstand til tohjulingen - og aksellererer forbi. Eller han/hun slakker av, slipper syklisten fram - og legger seg inn bak.

Dagens utvalgte gjorde ingen av delene. Rett og slett fordi han/hun ikke så oss. Oppdaget vi etter hvert. Og plutselig beveget vi oss parallelt med halvannet tonn stål. Som ikke ante at vi befant oss et par knyttnever fra høyre forskjerm - i det han/hun la seg inntil kantsteinen for å kutte svingen i krysset...

Det gikk bra - med et nødskrik. Og sikkert andre varianter av skrik også. Jeg husker ikke verken ordvalg eller stemmeleie, bare at det ble veldig trangt noen sekunder. Spesielt etter at bilisten oppdaget at noe var galt - men ikke hva - og begynte å ratte fra side til side bare for liksom å gjøre noe.

Trøsten må være at det er definitivt flest nesten-ulykker i verden. Men av og til har jeg en følelse av at jeg har brukt opp kvoten. La oss håpe at det kun er emosjoner og hormoner...

  • Comments(1)//turprat.turliv.no/#post14

'Inntrengende' beskrivelser?

Kort sagtPosted by Bent Svinnung Thu, December 27, 2007 04:33

Ordet penetrere har i utgangspunktet en pen og pyntelig betydning - i følge Bokmålsordboka: penetre're v2 (fra lat.) trenge igjennom; trenge inn i, utgrunne.

Jeg hadde brukt ordet i forbindelse med en av stedsbeskrivelsene på Yttersia, hvor hensikten var å beskrive endring av status: Fra urørt idyll - til ikke fullt så urørt, i form av en bygningsmessig nyetablering i strandsonen. Kort sagt: En penetrert idyll.

Men hermeneutikk er komplisert, og fortolkningsmulighetene mellom avsender og mottaker mange. Her - siden det lå et snev av kritikk i sammenhengen ordet ble brukt - ble det tolket på verst tenkelige måte og kjapt oversatt til 'rævp...'.

Ikke akkurat hva jeg mente å formidle, da. Men vi får legge skylden på den sexifiserte delen av internett: En del ord og uttrykk blir liksom ikke helt de samme etter å ha mistet uskylden på porn.com. Mulig jeg er blåøyd, men den siste fortolkningen falt meg ikke inn før jeg fikk presentert den av en leser over mobilen i romjula.

Å holde på med turliv.no er nesten uten unntak en positiv opplevelse, tilbakemeldingsmessig. Mye skryt, mange 'jeg fikk så lyst til å dra på tur' bekjennelser, innspill til yttersiahistorien i form av endringsforslag og tilleggsinformasjon.

Men av og til også kritikk. Som oftest tilknyttet engasjementet mitt i forhold til Friluftsloven og Allemannsretten. Ikke alle grunneiere liker a) å finne skattene sine beskrevet på nett b) tanken på at beskrivelsen skulle bidra til økt trafikk - og i den forbindelse spørsmålstegn ved 'lokal' fortolkning av lovverket.

Til det siste: Takk for tilliten. Men - sorry: Norske nettsider genererer ikke store trefftall når tematikken er så smal som i mitt tilfelle. Sjansen for at særlig mange av de 50-500 som besøker de mest populære stedsbeskrivelsen i løpet av året virkelig stikker innom akkurat deg - bare som følge av html-kode og noen bilder på nett - er minimal. Det er ikke sånn det funker.

'Penetrert' er for øvrig nå byttet ut med et mer 'kjønnsnøytralt' ord. Ingen grunn til å holde på formuleringer som skaper unødvendig støy - når det er så mange alternative måter å uttrykke samme mening på.

Faktafeil er det også viktig at jeg får beskjed om. Særlig i forbindelse med regulerings- og byggesaker, lovverk og fortolkninger. Her er fallgrubene og feilkildene mange, og det trengs ofte et par runder for å få det viktigste på plass. I tillegg til at det hele tida skjer endringer og revisjoner.

Men hva jeg måtte mene - på grunnlag av tilgjengelige fakta - er min sak alene. I ytringsfrihetens navn. Alt som legges ut på turliv.no bærer preg av min personlige fortolkning av virkeligheten. Og er du uenig, finn ditt eget forum og skriv! Dess flere 'stemmer' - dess mer komplett bilde... smil

  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post13

Som julekvelden på kjerringa

BåtlivPosted by Bent Svinnung Tue, October 09, 2007 23:26
Det er ganske merkelig. I en landsdel med vinter halve året skulle en tro at folk vendte seg. Men neida: Hvert år kommer høstens første snøfall som en komplett, sjokkarta overraskelse på alle - både på to og fire (hjul).

Til tross for at værmeldinga de siste dagene har vært ganske så entydig: På tirsdag kommer snøen! - så utsetter de fleste dekkskifte og vinterforberedelser til det siste. Og gambler på kjapp overgang til mildvær. Og tilgivelse - i fall onkel politi skulle vinke dem til side og sjekke "fottøyet".

Med det resultat at alt korker seg når snøen først faller - stille og tett. Dekkfirmaene får varmgang i sentralbord og trykkluftanlegg - og grøftene fylles opp med skjenelause sommerbilister på fire låste hjul. Med ansiktsuttrykk som kleber seg mot fuktige vindusruter som reproduksjoner av Munchs Skriket - i det de bikker asfaltkanten i slowmotion og gjenforenes med moder natur.

Men håpet lever stadig: Om kommende dager med mildvær, at forsikringen dekker skadene - og at politiets trusler om bøtelegging kun er veiledende. Til tross for at nyhetssendingene i hele dag har vært fulle av lovens lange, krumme pekefingre.

For oss på to hjul - som bytter sykkel med årstiden - tar imidlertid vinterforberedelsene bare de snaue fem minuttene som trengs for å etterfylle slangene med kald vinterluft og sjekke at piggene sitter som de skal.

Og når dessuten seilbåten ble pakket inn og gjort vinterklar bare timer før de første snøfillene falt... Vel, bedre kan det knapt bli! Etter en kort inspeksjonsrunde i kveld ble hovedbryterne slått av og lukene skalka. Fra nå av og ut april blir det bare sporadisk ettersyn - og snømåking. Skisesongen er igang.

Blog ImageBlog Image


  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post12

Trasig sikt på Tind

På turPosted by Bent Svinnung Fri, October 05, 2007 23:27
Ikke alle vinterturer er solfylte og blåkanta. Som denne vårturen på Tromsdalstind i slutten av april. Forblåst, men vakker start etter gratistur med fjellheisen - og deretter gradvis tjukkere snødrev-suppe etter hvert som vi bevega oss oppover langs vinterryggen.

I flækkan var sikten lik null, og nedkjøringen fra Tindloftet etter en kort og hustrig pause ved toppvarden som et bunnløst bad i bomull. Flott svingeføre - bevares - men vi ingenting. Og det var kanskje like greit... smil

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post11

Karlsøyafestivalen 2007

På turPosted by Bent Svinnung Thu, October 04, 2007 20:11
Som i fjor gikk vi Ariel nordover fredag ettermiddag. Og takket være god seilvind rakk vi fram i tide (mot "normalt") og fikk med oss det beste av kveldens konserter. Godt benka rundt bålet, mens vi sugde varme og forsøkte å dampe bort klissvåt yr.

Dagen etter fikk vi belønning for utholdenheten. Sol fra nesten skyfri himmel, og en ny konsertdag og -kveld med betydelig bedre temperatur. Og tett mellom høydepunktene.

Et knippe stemningsbilder....

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post10

Seiling på Sommarøya

BåtlivPosted by Bent Svinnung Thu, October 04, 2007 19:44
Det har blitt veldig lite bilder av andre seilbåter enn Ariel de sist åran. Ikke så rart kanskje, når turseiling og lange sommerferier til de grader har stått i fokus.

Det har derfor bare blitt tid til sporadiske gjensyn med konkurranse- og regattamiljøet. En og annen tirsdagsregatta, førstereis på Færdern og - denne gangen - gjesteopptreden på kretsmesterskapet på Sommarøy i midten av august.

Mye kompetanse og fartstid på dekk, dyp konsentrasjon - men lite vind. Og sånn går no dagan....

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post9

Sol på Zapffetoppen

På turPosted by Bent Svinnung Thu, October 04, 2007 19:13
Nok et tilbakeblikk - til 18. mai. I anledning Jubilanten. Som - i hvertfall på bilder framstår som en lettbent førtiåring. Til tross for at han i oktober 2007 feiret halvannen gang så mange år. Utrolig! Ser fram til kommende vinterturer... smil

Men fint hadde vi det, på Hollenderan, med base i klatrehytta. En strålende fredag midt i sjitveret, mens arbeiderklassen i byen sleit seg gjennom jobbetimene og ettervirkningene av en kald og forblåst nasjonaldag. Solvarme snøflanker og klippe - og verdens utsikt. Bedre går det knappast an å ha det... på tur.

Noen lekre bilder av fjellriket ble det også. De fleste ligger godt lagret på harddisken, men et par studier av vestegga på Blåmann ble det plass til... Skikkelig drops av en tur for dem med sans for luftige egger.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image


  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post8

Enda en ferskingtur til Elvenes

BåtlivPosted by Bent Svinnung Thu, October 04, 2007 06:30
Egentlig hadde vi bestilt skikkelig skitvær til denne andre ferskingsamlingen på TSIs Elvenes i slutten av september. Så de nybløgga kunne få testa støttetak og kameratredning under kontrollerte forhold.

Men værgudene ville det helt annerledes - som i slutten av mars. I stedet for kov og rokk fikk vi stålende høstsol fra knall blå himmel, sommertemperaturer og tilnærma havblikk. Og surfetreninga inn vågen på Brennsholmen ble erstatta av besøk på Edøya, Hekkingen og Giska, Nord-Senja. Samme runden som turkompisen og jeg gjorde i mars i fjor. Samt søndagsstreif rundt Hillesøya.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//turprat.turliv.no/#post6
Next »